, , , ,

Elinchrom ELB 500 TTL – Cykelrytterfotografering

Carl Volbjerg på vej rundt i svinget med beskedne 35-40 km/t HS flash ét hoved på 6.3 (max) Exif: 24mm iso 100 f/2.8 1/2000s

TTL i en transportabel, trådløs studieflash…. skidegod idé! Langt hen ad vejen bruger jeg dog kun TTL i starten, hvorefter jeg skifter til manuel, for at kunne indstille lyset mere kreativt. Jeg er fan af billeder hvor man undereksponerer i forhold til det naturlige lys, og lader flashen isolerer motivet/historien i billedet. Her er det for bøvlet med flashkompensationen, men skyder man første skud uden flash og får det naturlige lys som man vil fange det, og herefter tænder for flashen med TTL har man et rigtig fint udgangspunkt. Det samme gælder egentlig i studiet, da TTL hjælper med at der skal færre testskud til.

Cykelrytter Carl Voldbjerg med 30-40km/t – 15mm, iso 63, f/2.8, 1/2500s HS flash 6.3

Det første man bør gøre er at firmwareopdaterer HS Pro Senderen, for at få det maksimale ud af flashen. Opdaterer man ikke virker HSS og TTL ikke, hvilket jeg burde have tjekket inden den kom med på første fotojob. Har desværre også skulle nulstille senderen en enkelt gang da HSS holdt op med at virke. Nulstillingen er ret nem, men kostede da lige et par grå hår, da det selvfølgelig skete på et job. Men til jer der ikke har prøvet det, så skal i bare holde de to yderste quickmenuknapper nede på senderen i 4 sek.

500 ws og to flashhoveder (begge kan dog ikke samtidig skyde på max.) De to flashhoveder kan indstilles asynkront hvilket er rigtig dejligt, dog savner jeg at begge kan skyde af på 6.3 samtiddigt, hvilket desværre ikke er muligt.

14mm, iso 63, f/2.8, 1/4000s HS 6.3 (elinchromekvivalent)

Byggekvaliteten er fornuftig i forhold til batteri og styrring, men hovederne virker en kende skrøbelige og flashrørene er ret udsatte. Skal man bruge modifiers ud over dem der er specielt konstrueret til ELB-serien og Quadra, så skal man have adaptere på. Adapterne giver samtidig bedre støtte på stativerne, hvilket også er nødvendigt med større tilbehør. Største fordel ved de lette hoveder er at tyngdepunktet på stativet er let at holde lavt, og på den måde er de ikke lige så udsatte som de store flashenheder som ELC HD 500 og lignende der efterhånden har været på gulvet et par gange.

Husk ekstra ledning – Ledningerne er indbyggede i lampehovederne og er lige til den korte side, så jeg vil anbefale 2 forlængere med i tasken.

Ladningen tager omkring en times tid, men kan foregå imens man skyder, og jeg har endnu ikke skudt den flad på et shoot.

Kan den anbefales – Ja bestemt! Det er en supperkompakt og kraftfuld flashløsning med intuitivt interface og TTL… Når flashen skal højt op er det også blevet favoritten, da hovederne er små og kan mases HELT op under loftet, da de nærmest sket ikke stikker bagud af eksempelvis en softbox.

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar