Tid til lidt personlige projekter

Skal alt hvad man fotograferer handle om penge?…

Camilla Tolstrup: Idéen her var at hun skulle se ud som om at hun blev trukket ud af billedet.

Mange af mine fotoopgaver til dagligt, er til trods for at jeg elsker at tage billeder, ofte med andres ønsker og idéer som fokus. Og ofte er billederne af forskellige årsager ikke egnede til at uploade på de sociale medier uanset hvor gerne jeg ville. Det kan være GDPR-forskrækkelse, personlige grunde eller blot fordi kunden ønsker at billederne ikke skal figurerer andre steder end der hvor de ønsker. Så en gang imellem, når tiden ellers er til det med , med kone og to børn, så får man en ustyrlig lyst til at skyde nogle vilde billeder bare for sjov. Gerne med det formål at modellerne og jeg må bruge billederne frit. Om det være sig TFP eller hvilken aftale man nu indgår, så er det bare vigtigt af få tid til leg.

Til sommer hvor jeg skruer op til fuld tid med fotovirksomheden holder jeg på at disse projekter stadig er vigtige for at udfordrer og afsøge nye aspekter af fotografi, teknik og kreativ formåen uden at der er nogle der bliver økonomisk pressede af et udfald der ikke helt bliver som forventet. Jeg betragter lidt disse personlige projekter som en slags kreativ fotografisk sandkasse.

Lærke Tolstrup der er tidligere verdensholdsgymnast og iøvrigt en fremragende springer

Oftest ligger der en idé der skal afprøves eller en uafprøvet teknisk del bag når jeg arrangerer et non profit shoot, men nogle gange er det også når muligheden byder sig i form af en sportsudøver eller flere, der har en god idé og er med på alle idéerne. Men hvordan adskiller man det så fra photoshoots med $$$ som primære formål.

Fægter Ioana Azamfirei fra DAF
Camilla Tolstrup der til dagligt underviser i dans på BGI-akademiet og har fingrene dybt inde i de gode danske gymnastikhold

Som udgangspunkt stiller jeg op for 3 formål:

  • 1: Økonomisk gevinst
  • 2: Gevinst i form af materiale jeg kan bruge til mit erhverv/reklame
  • 3: Noget der er sjovt, udfordrende og risikofrit (den sidste vender vi lige tilbage til)

I 2019 er det indtil videre blevet til 2 projekter. Et danseprojekt med Camilla og Lærke, en håndfuld store nederdele og en trampolin. Og få dage efter 4 fægtere fra Jysk Akademisk Fægteforening.

Ioana og Judy fægter løs

Den sidst nævnte blev lidt dyr, da der desværre røg en studieflash i gulvet. Jeg kan dog på ingen måde klantre modellen, da boomstativet nok var en anelse for langt ude i yderposition og desuden med enormt højtliggende tyngdepunkt… en bommert der i skrivende stund kommer til at koste i omegnen af 4000,- Så nu får jeg da lige fat i et par ekstra sandsække, og overvejer da også kraftigt C-stands istedet for når det er det tunge grej der skal op i højden.

De fire fægtere, eller snarere de tre af dem, brugte jeg som modeller på min workshop til Fotomalia Camp 2018. Ioana, Judy, Tobias og Jasper stillede velvilligt op til lidt fri leg i medbragt studie.
Jasper stikker lidt til Tobias

Men ser man bort fra lidt uheld, så fik vi afprøvet lidt forskelligt, og med fornuftige resultater. Men posen med erfaringer er også blevet rigere.

Camilla giver den som en rød batwoman

Udfordringer som at skabe en stor nok baggrund til trampolinspring, at få en sort fægtemaske til at kunne ses på sort baggrund, at sikre en dyr flash ordentligt, at 30 stik samme sted med en fleuret gør nas, at store kjoler ikke altid gør som beregnet, at man måske med tiden skal have en større røgkanon, at en tynd klinge på en fleuret er svær at se på mørk baggrund, at store trampoliner er bedre end små osv. osv.

Camilla i shootets sidste hip-hop spring
5 sekunders dans af Lærke
Tobias retter lidt på kården. Tænkte hvidt i hvidt kunne give et fedt resultat

Med andre ord er det ikke kun sjov og brugbare billeder, men også god erfaring til næste gang man står med en kunde. Og hvem ved… måske en fægter eller en danser godt kunne tænke sig en håndfuld fede billeder.

Share

Fægtning

Det startede med en idé til en workshop, ja faktisk startede det da jeg så et promoveringsbillede eller 3 fra en Nikonreklame, hvor det var fægtere der var motivet. Men ikke desto mindre skulle der endnu en omgang Fotomalia Camp til, for at man fik grebet knoglen og snakket med nogle spændende mennesker ude i det danske land. Søger man på google, er det ikke lige fordi at landet er spækket med fægteklubber, hvilket faktisk er lidt synd. Det er nemlig et ret fed sport når man først sætter sig ned og betragter den.

Men lad os starte på dette års Fotomalia Camp, hvor 4 fægtere fra Jysk akademisk fægteklub stillede med 4 skarpt (eller nok mere spidst) udrustede fægtere. 2 mænd og 2 damer med fleuret og kårde som bevæbning.

Idéen med mine workshops på disse camps, har jo nok aldrig været at det skulle være let at gå til, så denne gang skulle det peppes op med lidt stroboskoplys, hvilket skulle vise sig at give en her del udfordringer. Den første udfordring blev at det nødvendigvis måtte foregå indendøre. Det betød mørklægning af en gammel kostald, med gamle døre og en god portion skraldesække. Hertil kom at baggrunden skulle være sort, hvilket blev ordnet med en god stak sorte lagner og en halv rulle gaffferstape. Den største udfordring var at få så stor forskel på det eksponerede (fægteren) og baggrunden som muligt, så spøgelseseffekten blev mindst mulig. Den næste udfordring var at Elinchrom ELC Pro 500 HD har en tendens til at første stroboskop flash er kraftigere end de resterende, hvilket blev løst ved at tricke flashen, og starte eksponeringen efter første flash manuelt… hvilket jo selvfølgelig er nemt med en gruppe på 4-5 med forskelligt udstyr og ikke mindst reaktionstid.

Så som du nok har gættet blev der ret langt imellem de gode skud, og jeg selv fik faktisk slet ikke skudt nogen billeder, fordi tiden gik med at dirigerer resten af foretagendet. Dog lykkedes det mig at skyde et par skud da workshoppens deltagere efterfølgende blev sluppet løs i free style.

Workshoppen gik rigtig godt og stemningen på hele Campen var i klassisk god fotomaliastil, og rusen af kreativt adrenalin falder først mange dage senere.

Men lysten til selv at skyde lidt fægtere var ikke helt stillet endnu, og da chancen for at komme ud og se lidt jysk-fynske mesterskaber bød sig, blev jeg nød til at få stillet min nysgerrighed. Det foregik på Malling skole syd for Århus i en ældre gymnastiksal. Da jeg ankom blev jeg straks budt velkommen og vist godt til rette, og kampene var allerede begyndt dagen før, så jeg kom til de afgørende kampe.

Stemningen i salen var markant anderledes fra andre sportsgrene jeg dækker. Der var lidt stille, 2 personer stod i duel imens dommerens intense blik fulgte spidserne af de to kårder…. stilhed imens duellanterne chattede lidt til hinandens klinge, hvorefter få men eksplosive sekunder afgjorde pointet… et kort jubelbrøl og et mere sagte bandeord fra taberen bliver afbrudt af dommerens franske formalia efterfulgt af et “en garde”. Og sådan fortsatte duellen så. Pisterne som banerne kaldes blev på skift brugt af de forskellige fægtere og aldersgruppe, køn og våben skiftede løbende. To af de mere modne herre havde en utrolig hyggelig måde at konverserer på imellem de enkelte point, og man kan ikke andet end trække på smilebåndende når konkurrenceånd og gentlemanship følges hånd i hån med en god portion fægtehumor.

Nyd billederne, jeg nød at tage dem i en halvanden times virkelighedsflugt til en verden jeg ikke før havde set.

Share

Tid til dansebilleder

 

Det er efterhånden meget længe siden, at jeg har haft tid til selv at få skudt lidt dans. Men for et par uge siden skrev jeg til Cæcilie Demandt der er ret god til det der dans. Hun var klar hvis bare hun fik besked i god tid… og mandagen efter stod vi klar i studiet 🙂

Planen var at der skulle arbejdes med lidt forskellige udtryk, spring, lys/skygge og gulvarbejde. Cæcilie stod selv for garderoben og makeupartist måtte vi undvære.

De fleste af billederne er skudt med en studieflash, på nær dem med highlight på Cæcilie eller baggrund. Så setuppet var som udgangspunkt simpelt. Alt grejet var skam med, men den foretrukne flash, en Elinchrom Pro ELC 500 HD har en markant hurtigere flashudladning end mine andre enheder (D-lite 2 RX’re). Og er man pixelpeeper, kan man faktisk se det på tæer, fingre og hår på de billeder hvor de hurtigste kropsdele bagbelyses af baggrundens spot. Personligt er jeg godt tilfreds alligevel, og kan godt lide en smule sløring ved nogle bevægelser. Der er brugt lidt forskellige modifiers på de forskellige billeder. Små og mellemstore softbokse med 1 til 3 lags diffusion. Der er også brugt almindelige reflektorer og grids specielt til baggrundene.

Alt er skudt på Nikon D5 med 70-200mm f/2.8 VRII.

Rent dansemæssigt kom både Cæcilie og jeg selv med forslag til motiver, og derudover blev instagram og diverse bøger brugt som inspiration.

I alt brugte vi små 5 timer i studiet, og jeg tror selv den mest hærdede ville være en smule træt i stængerne efter 5 timer med hop og squad 🙂

Tusind tak til Cæcilie fordi hun ville lege med. Hvis andre har lyst til at lave lignende skal I ikke tøve med at spørge

Share

MSR Technology har modtaget pris og 3 stjerner på Agromek

MSR Technology med Michael Stolberg-Rohr bag roret har netop modtaget en pris for deres Optiweeder. Op til Agromek har jeg i samarbejde med Communexion optaget en række interviews, der klippet sammen med Michaels egneklip fra udviklingen af optiweederen. Et par timers materiale krydret med sprøde droneklip, sat sammen til knap 8 minutter med de vigtigste egenskaber ved maskinen.

Testrapport kan ses på

http://msrplanttechnology.dk/msr-opti-weeder.html

Endnu en gang tillykke til Michael og alle implicerede!

Share

Kolding Night Trail – Sort og mudret… lige noget for D5’eren

1/160s f/2.8 Iso 45600! 155mm (70-200)

Udfordringerne bliver ikke hæftigere – Vand, mudder og eneste “naturlige” lyskilde kaldes pandelamper…

1/160s, f/2.8 iso 81275 70mm

En meget mørk aften for et par uger siden, blev jeg bedt om at skyde billeder til Kolding Night Trail, arrangeret af Kristina Schou Madsen – Kristina Extreme Running. Jeg har før skudt samme arrangement, og takkede ja, da der er masser af tekniske udfordringer og potentielt fede motiver.

1/160s f/2.8 iso 3600 70mm

Startområdet er lyst op af et par halogenprojetører og ellers er det eneste lys pandelamper og kolding gymnsies belysning i det fjerne. Den første del af arrangementet skød jeg som ninja, og uden brug af ekstra lys, en opgave der blot for nogle år siden ville have været umuligt pga. de ringere signal-støjforhold sensorne havde den gang.

1/200s f/2.8 iso 14400 og 200mm

Ved starten havde jeg sat 2 speedlights på stativer og brugte en SB900 som commander. Desværre måtte den ene SB800 en tur i jorden fra 4 meters højde, da en tilskuer ikke kunne se stativet i mørket… havde ellers sat det op bag startskamlen og hvor en minestrimmel skulle stoppe trafik. Efter en mudderaftørring og genmontering af batterilåge og batterier, virkede den dog som sædvanligt – SB800 er en kampvogn af en flash.

1/60s f/2.8 iso 800 70mm. 2 stk. SB800 på stativer og SB900 som commander på kameraet

Efter løberne var sendt ud i skoven, vandrede jeg ud i mørket med 3 stativer og en rygsæk fuld af grej.

1/200s f/2.8 iso 102400 og 200mm

Ca. 1,5-2 km ude i skoven satte jeg en zone op af lys med 2-3 Speedlights på stativer og kameraet på stativ til de billeder med lang lukker.

1/60s f/5 iso 800. 70mm Flashzone med 1 speedlight

Der var så mørkt ude i skoven at eneste mulighed for autofokus var pandelamperne på løberne, men når løberne kiggede over imod mig og kameraet blev blændet tabte kameraet fokus, så spildprocenten af fejlskud var stor.

1/200s f/8 iso 800 24mm. 2 speedlights

Eksempel på kort lukker uden lysspor

2 sekunder, f/11, iso 800, 24mm. 2 speedlights, rear curtain flash.

Lang lukker og højt blændetal for at undgå at pandelamperne “eksponerer” for meget af baggrunden. Ved lavere blænde ligner menneskerne spøgelser, da jorden er belyst af pandelamperne før flashen går af og lukkeren går i.

2 sekunder, f/8, iso 2000.

På billedet herover er spøgelseseffekten begyndt at træde ind allerede ved blænde 8.

Langdistanceløberne løb det meste af natten, men klokken 24 pakkede jeg og kørte hjem i varmen.

Share

Fotomalia Camp 2017

Stadig høj (og lidt træt) efter en fantastisk lørdag med glade workshopdeltagere og fantastiske medværter. Ja faktisk har man lyst til at gentage successen hurtigst muligt!

  

Konceptet på workshoppen er at vi giver deltagerne mulighed for at skyde motiver man ikke lige har adgang til hver dag. Samtidig går vi op i at det skal være sjovt og seriøst på samme tid… med andre ord et enormt uformelt og underholdende miljø at udvikle sig som fotograf i.

 

Årets motiver var en falkoner med falke, Viborg Trial, Moto Cross, Charlotte Aurora med team og modeller, smadder ting med hammer og skrot/makro. Jeg selv stod for workshoppen med trialcyklerne. Vanen tro tilføjes cocktailen en anelse røg og ild, og vupti har man en række perlemotiver. Faktisk snakkede vi som arrangører om at vi vildt gerne selv ville have været deltagere… hvis ikke det er et mål i sig selv hvad er så?

 

På den del af workshoppen hvor jeg slog mine folder, havde vi besøg af Danmarks tre bedste trialudøvere. De havde inden givet opvisning i Ebeltoft i forbindelse med Post Danmark Rundt, så de var varme da de kom 🙂 Og Hvilke drenge! – I 2 x 2 timer hoppede de rundt på stativer, traktorer, ladvogne og andet godt alt imens de indhalerede farvet røg og blev blændet af blitzlys. Bestemt ikke sidste gang at vi hyrer de gutter.

Aftenen sluttede vi af med en god gang smadring af folks medbragte effekter… har stadig både ketchup og mayonaise på mit grej…

 

Deltagerne dikterer jo i høj grad hvordan en sådan workshop bliver, men her må man sige at folket tog udfordringerne med åbne arme og højt humør – TAK FOLKENS!

Nu glæder vi os bare til at se alle de fede billeder folk har fået skudt! Og hvis det er på disse vilkår, så er jeg maks klar igen næste gang.

En kæmpe tak til Kasper + familie for at ligge hus og grund til!

Share

Stroboskop flash

For et pænt stykke tid siden fik jeg endelig investeret i en kraftig studieblitz med en fornuftig udladningstid, så jeg bedre kunne fastfryse mine ofte meget hurtige studiemotiver. Da jeg ofte fotograferer dans, springgymnastik, parkour og andre hurtigbevægende motiver oplevede jeg ofte at fødder, hår og hænder havde bevægelsesslør med den udladning mine D-lite RX 2 kunne præsterer. Derfor var jeg ved min fotopusher og slog to fluer med ét smæk… faktisk to fluer med meget forskelligt formål. Jeg købte Elinchromes HS trigger der gjorde at mine elskede D-lite RX’ere kunne sync’e med de helt korte lukkertider, så de bedre kunne anvendes i dagslys, ved lav blænde osv. Derud over købte jeg Elinchrome ELC Pro 500 studieflashen. Mest for at få mere power, kortere recycletid og kortere flashvarighed. Dog skal de lige nævnes at den pga. af sin korte flashudladning ikke lyser længe nok i ét glimt til at kunne sync’e med korte lukkertider… til gengæld kan den mange andre fede ting. I denne artikel handler det om stroboskob-funktionen, men den kan også arbejde sammen med flere af samme enhed, så de skyder i sekvens, den kan også lave forsinket flash hvilket jeg også har leget med, og mon ikke der kommer et indlæg når jeg får produceret et lækkert billede eller 2.

Nå men som sagt handler indlægget her egentlig ikke så meget om selve flashen, men derimod det at skyde med stroboskoplys.

Jeg fik overtalt en god ven og kollega til at stille op til lidt spring fra minitrampolin, og han var straks klar.

For at teste indstillingerne legede jeg lidt derhjemme inden vi fik sat det hele op… Datterens tøjgris måtte agerer Anders.

Nu da grisen havde klaret den farlige del, gjalt det den rigtige model.

Først forsøgte vi at bygge en stor sort baggrund, da udladningen i stroboskop-funktionen ikke er stor nok til at isolerer motivet uden lidt hjælp fra sorte lagner, springmadrasser, tilløbskasser og sort gaffers tape.

Udladningens styrke hænger logisk nok sammen med hvor hurtigt og hvor længe stroboskoplyset skal kører. Vi startede ud med 12 Hz og en varighed på 1 sekund. Springet i sig selv varede imellem 1″ og 1,2″ men landingen var ikke så elegant pga. madrassens bevægelse når Anders landede. Men efter lidt testen frem og tilbage fandt jeg frem til at 6-7 Hz og 1,1″ var den lækreste løsning, og powersettingen på flashen endte på 3.7

Trods vores enorme indsats med at bygge baggrunden op, slap jeg ikke for at skulle et smut i photoshop for at nedtone områder hvor refleksioner havde ramt bagtæppet, samt de steder hvor baggrunden simpelthen ikke dækkede.

Lektier til næste gang:

  • Bedre dækkende baggrund
  • Flere flashenheder af samme type $$$
  • Sørg for at der er HELT mørkt
  • Husk hyggemusik

Springeren Anders Aagaard kan meget mere end barani… men mere komplicerede spring, fandt vi frem til, så alt for rodede ud, og derfor brugte vi tiden på at finjusterer de simple spring. Egentlig tror jeg også at det var det sikreste, da Anders endte med at springe i en mørklagt hal med en mobiltelefon under trampolinen som eneste reference til hans afsæt og landingen var kun oplyst af en 100w pærer på 1/2 power. (modellys fra RX’eren). Anders er en yderst kompetent springer og har en fortid på blandt andet verdensholdet… og som Anders så pænt formulerede det efter seancen, er det nok ikke noget en begynderspringer skal kaste sig ud i. Faren består i det at orienterer sig i luften når man springer i svag belysning og med et stroboskoplys lige i ansigtet.

Det er bestemt ikke sidste gang at jeg bruger teknikken, men antallet af fejlskud (dybt fortroligt) vidner om at det kræver meget tanke og finpudsning. Faktisk noget af det mest krævende lys jeg har arbejdet med.

Næste aftale med Anders bliver noget frygteligt svineri… stay tuned

Share